Op een ochtend voor de poort van het Louvre Hoewel godsdienstoorlogen van alle tijden lijken te zijn, is Europa getekend door de religieuze bloedbaden in de 16e en 17e eeuw. Oorlogen die het christendom tot op de dag van vandaag in een negatief daglicht stellen, waarbij maar al te…
Het eeuwig veranderende Woord “Maar Jowie was een rustige boy en hij wilde geen buzz en redu en haters praatjes over Maria en hij dacht erover om hun relatie in stilte te verbreken, je weet toch. Gewoon net doen of hij van nix wist…
Radicaal In de zoektocht naar de wortels van de Nederlandse cultuur, komen velen uit bij het Calvinisme. Misschien terecht, maar ik zou eerder mijn licht opsteken bij die andere hervormer, Ulrich Zwingli. Om het sobere en soms radicale gereformeerde denken te…
De zingende zwaan “Eerst hebben ze voor de gans strikken gespannen. De gans, een mak dier, een tamme vogel, maar geen hoogvlieger, is er niet in geslaagd hun strikken te verbreken. Maar andere vogels, die door Gods genade en hun bouw wel hoog…
A.D. 1500 Het is vroeg in de morgen. De eerste les in een nieuwe reeks van Kerkgeschiedenis aan studenten uit Zuid-Oost Azië staat op het programma. De moderne tijd is het thema en als eerste slide laat ik het zelfportret van Albrecht…
Opdat zij allen één zijn Het is even wennen, misschien is de overgang te groot. Een aantal uren geleden stond ik nog op het schoolplein van mijn dochters, in de tussentijd passeerde ik de hectiek van Rotterdam en Brussel. En nu hier. Het avondlicht valt…
Weesgegroet Het is misschien wel één van de bekendste gebeden uit de katholieke kerk, het Weesgegroet, oftewel het Ave Maria. Het zijn de bekende woorden van de aartsengel Gabriël aan Maria uit het Lukas evangelie: ‘Wees gegroet, Maria, vol van genade…
Humilitate Altissimu onnipotente bon signore – Allerhoogste, almachtige goede Heer. Zo begint het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Zijn leven is bijna ten einde. Een paar maanden eerder kreeg hij tijdens een intensieve vastenperiode in de Apennijnen op wonderbaarlijke wijze de…
Goddelijk Licht Twee zielen wonen, ach! in de borst van het westers christendom. Enerzijds de analytische en rationele ziel die in het vorige blog zo treffend is verwoord door Peter Abelard en anderzijds de mystieke ziel. De ziel die wil opgaan in…
Het Westerse denken en de liefde Nihil credendum nisi prius intellectum – eerst begrijpen, daarna geloven (Abelard). Het is misschien wel de bekendste liefdesgeschiedenis uit de Middeleeuwen: de tragische liefde tussen de befaamde geleerde Peter Abelard en de jonge erudiete en mooie Heloïse.Duizenden studenten uit heel…